Puolustaminen pallon kanssa

puolustaminen pallon kanssa

Voiko jalkapallossa puolustaa pallon kanssa? Voiko jalkapallossa hyökätä ilman palloa?

Törmäsin Twitterissä kirjoitukseen, jossa sanottiin, että jalkapallossa ”Voit puolustaa pallon kanssa ja hyökätä ilman palloa”. Voit lukea viestiketjun tästä. Tähän väitteeseen/terminologiaan olen törmännyt aiemminkin. Puolustaminen pallon kanssa ja hyökkääminen ilman palloa. Onko se edes mahdollista?

Miksi yhteinen terminologia on tärkeää?

Astuisitko lentokoneeseen, jonka kapteenilla ja perämiehellä on omat terminologiansa lentää lentokonetta? Puhuvat siis keskenään eri termeillä ja lisäksi lennojohdolla on oma terminologiansa.

Valitettavasti väärien termien käyttäminen on hyvin yleistä jalkapallomaailmassa. Todetaan, että ”se on vaan jalkapalloa”. Mitä jos lentäjillä tai lääkäreillä sallittaisiin tällainen toiminta? Tähän joku voisi todeta ”No, mutta eihän jalkapallossa ole kyse niin vakavasta asiasta, kun ei ole kyse kenenkään hengestä”. ”Se on vaan lentämistä”.

Kovin usein kuitenkin jalkapallosta puhutaan tosissaan ja pyritään kohti ammattimaisempaa toimintaa. Ainakin itselleni on tärkeää, että kun puhumme tai kirjoitamme jalkapallosta, niin käytämme yhteistä terminologiaa. Tällöin toistemme ymmärtäminen helpottuu ja ymmärryksemme sekä osaamisemme jalkapallosta kehittyy.

Miksi emme siis kiinnittäisi enemmän huomiota siihen, minkälaista terminologiaa käytämme puheessamme ja kirjoituksissamme?

Puolustaminen pallon kanssa

Twitter-keskustelun aloittaja käyttää termiä ”puolustaminen pallon kanssa”, jolla tarkoitetaan sitä, että se joukkue, jolla on pallo, syöttelee keskenään välttääkseen pallon menetystä. Hallitsee siis palloa esim. 1-0 -johtoasemassa, jotta toinen joukkue ei voi tehdä maalia.

Pallonhallinta ei kuitenkaan ole pelin tavoite.

Pelin tavoite ei ole myöskään hyökätä tai puolustaa.

Pelin tavoite on tehdä vähintään yksi maali enemmän kuin vastustaja, joka pyritään saavuttamaan hyökkäämällä ja puolustamalla. Hyökkäämisellä ja puolustamisella on kyllä tavoitteita, mutta se on eri asia kuin pelin tavoite.

Mainitsemassani Twitter-keskustelussa toin esiin teoreettista pohjaa jalkapallolle, josta olen kirjoittanut aiemminkin tässä blogissa, mm. tässä artikkelissa: Mitä jalkapallo on? – Objektiivinen viitekehys.

Jos pallottoman joukkueen pelaajat lähtisivät juomatauolle sillä aikaa, kun pallollinen joukkue vain syöttelee keskenään, niin eikö pallollinen joukkue yrittäisi hyökätä pallon kanssa kohti vastustajan maalia, tehdä maalin ja päästä 2-0 -johtoon?

Yllä olevalla esimerkillä voidaan osoittaa, että syötellessään 1-0 -johdossa oleva joukkue hyökkää, vaikkakin erikoisella tavalla. Se ei kuitenkaan ole tapa puolustaa. Määritelmän mukaan pallollinen joukkue on hyökkävä joukkue. Tämä on se MITÄ pallollinen joukkue tekee (hyökkää).

He kuitenkin hyökkäävät sellaisella tavalla, jolla he pyrkivät minimoimaan pallonmenetyksen mahdollisuuksia, jotta toinen joukkue ei voi tehdä maalia. Tämä taas on MITEN (menettämättä palloa) he hyökkäävät.

Kuitenkin jos kesken tämän ”riskittömän” syöttelyn aukeaa mahdollisuus tehdä maali, niin joukkue yrittää siihen tarttua ja saada tilanteeksi 2-0, joka on parempi kuin 1-0. Tehtyään maalin he kuitenkin menettävät pallon, mutta on parempi johtaa 2-0 kuin 1-0.

Hyökkääminen ilman palloa

Edellä käydyn esimerkin pohjalta voidaan todeta, että ilman palloa et voi tehdä maalia. Maalin tekemiseksi joukkue tarvitsee pallon ja kun joukkueella on pallo, niin se pyrkii hyökkäämään kohti vastustajan maalia.

Palloton joukkue voi toki puolustaa aktiivisesti ottaen ylhäältä kiinni. Se on MITEN (vastustajan pelinrakentelun häiritseminen vastustajan kenttäpuolella) palloton joukkue puolustaa. Aktiivinen prässääminen ei kuitenkaan tee siitä hyökkäämistä.

puolustaminen pallon kanssa

Universaali jalkapalloreferenssi

Kyseinen Twitter-keskustelu ja esimerkki osoittaa sen, että meillä on vielä pitkä matka siihen, että jokainen jalkapallotoimija näkisi tarpeelliseksi yhteisen universaalin jalkapallokielen. MITÄ jalkapallo on, pitäisi olla kaikille sama. Yhteinen ymmärrys siitä mitkä ovat lajin jalkapallo piirteet. Lue myös kirjoitukseni Mitä jalkapallo on? – Objektiivinen viitekehys.

Se, MITEN valmentaja valmentaa tai joukkue hyökkää ja puolustaa, voi vaihdella. Terminologian tulisi kuitenkin olla yhteinen valmentajien välillä sekä valmentajan ja pelaajien välillä. Yhteisen jalkapallokielen ja terminologian pohjalta voimme käydä syvällisempää keskustelua siitä miten valmentaja voi parhaiten valmentaa erilaisissa tilanteissa.

Epäjohdonmukaisen terminologian käyttäminen ja epäjohdonmukaisesti jalkapallosta puhuminen tai kirjoittaminen vaikeuttaa hyvienkin valmentajien osaamisen ja tietojen siirtämistä uudelle valmentajien sukupolvelle.

Lopuksi vielä termeistä maalivahti, puolustaja, keskikenttä ja hyökkääjä. Kuitenkin koko joukkue hyökkää ja puolustaa. Puolustajat ovat siis puolustajia vain, kun he puolustavat pallollisen joukkueen hyökätessä. Sama koskee toisinpäin hyökkääjiä. Ehkä tässä kohtaa terminologiaa pitäisi muuttaa? Kenties voitaisiin puhua maalipelaajasta, takalinjasta, keskilinjasta ja ylimmästä linjasta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *