Therian-ilmiö lasten jalkapallossa

Uusi blogi -kirjoitus ja varsin erikoisesta aiheesta. Inspiraationa tähän toimi Facebook keskustelu Suomalainen Junnufutis -ryhmässä, jossa Pertti Kemppinen nosti asian esiin ja hänen kirjoitus sai varsin erikoisen vastaanoton; pilkkaa, ivaa, nauruja jne. (lue haitoista kohta 5). Tässä kirjoituksessa pyrin tuomaan esille mitä hyötyjä tai haittoja Therian-ilmiöstä ja varsinkin mielikuvaharjoittelusta voi seurata lasten jalkapallossa. Kirjoituksessa myös omia kokemuksia ja siitä miten olen tätä ilmiötä itse käyttänyt omassa valmentamisessa.

Mikä ihmeen Therian-ilmiö?

Therian-ilmiöllä viitataan ihmisiin, jotka kokevat olevansa osittain tai täysin eläimiä. He voivat samaistua tietyn eläimen fyysisiin, henkisiin tai käyttäytymismalleihin. Lasten jalkapallossa tämän ilmiön hyödyntäminen voisi teoriassa tarkoittaa sitä, että lasten omaa identiteettiä ja itsensä ilmaisemista hyödynnettäisiin heidän liikuntakäyttäytymisensä kehittämiseksi. Tämä saattaa tapahtua esimerkiksi siten, että lapset kanavoivat energiaa tai mielikuvitusta eläimen kautta fyysisiin suorituksiin, kuten liikkumiseen, nopeuteen tai ketteryyteen.

Mitä hyötyjä therian-ilmiön hyödyntämisestä lasten jalkapallossa voi olla

  1. Luovuuden ja itseluottamuksen vahvistaminen: Lapsi voi kokea enemmän vapautta ja iloa liikkuessaan ja pelatessaan, jos hän saa kanavoida eläimellisiä piirteitä esim. nopea kuin gepardi, ketterä kuin kissa tai saalistaa kuin susi.
  2. Roolileikit ja mielikuvaharjoittelu: Eläimeksi samaistuminen voi auttaa mielikuvaharjoittelussa, esimerkiksi kuvittelemaan, että olet saalistaja kentällä, joka metsästää palloa. Tämä voi parantaa pelisuorituksia ja keskittymistä.
  3. Fyysisen suorituksen kehittäminen: Joillakin lapsilla eläimen liikemallien jäljitteleminen voi auttaa heitä kehittämään kehonhallintaa, nopeutta ja koordinaatiota.
  4. Ryhmädynamiikan vahvistaminen: Jos therian-ilmiötä käytetään joukkueessa yhteisesti leikillisenä elementtinä, se voi parantaa ryhmän yhteishenkeä ja luoda positiivista ilmapiiriä.
  5. Tunnetaitojen kehittäminen: Lapset voivat saada itselleen väylän ilmaista ja ymmärtää erilaisia tunteita eläinhahmojen kautta, mikä voi auttaa käsittelemään kilpailutilanteisiin liittyvää stressiä tai painetta.

Mitä haittaa therian-ilmiöstä lasten jalkapallossa voi olla

  1. Väärinymmärrykset ja kiusaaminen: Lapset tai nuoret, jotka samaistuvat vahvasti tiettyihin eläimiin, voivat joutua pilkan tai kiusaamisen kohteeksi, jos heidän käyttäytymistään ei ymmärretä.
  2. Keskittymisen hajaantuminen: Jos therian-ilmiö otetaan liian pitkälle, se voi häiritä keskittymistä itse peliin, jolloin pelaajan huomio saattaa suuntautua liikaa eläinroolileikkiin ja liian vähän jalkapallon teknisiin tai taktisiin elementteihin.
  3. Ryhmädynamiikan ongelmat: Jos vain osa lapsista osallistuu tähän ilmiöön, se voi luoda eripuraa tai jakautumista joukkueen sisällä, erityisesti jos jotkut kokevat, että heitä ei ymmärretä tai hyväksytä.
  4. Yltiöpäinen käytös: Eläinroolien käyttäminen voi johtaa siihen, että jotkut lapset käyttäytyvät liian rajusti tai impulsiivisesti, erityisesti jos he kokevat olevansa ”vahvoja” eläimiä, mikä voi lisätä loukkaantumisriskiä tai kentän sääntöjen rikkomista.
  5. Henkilökohtaiset rajat: Therian-ilmiön korostaminen saattaa olla ristiriidassa joidenkin lasten ja heidän vanhempiensa uskomusten tai arvojen kanssa, mikä voi aiheuttaa hämmennystä tai konfliktitilanteita.

Omia kokemuksia miten olen käyttänyt mielikuvia tai vertauskuvia valmennuksessa

Aluksi täytyy myöntää, että en ole ollut tällaisesta Therian-ilmiö nimestä ollut kovinkaan kauan tietoinen, mutta olen näitä keinoja käyttänyt valmennuksessani. Edustan Sibbo-Vargarna -seuraa. Vargarna = Sudet. Seurassamme puhutaan paljon susi sitä ja susi tätä. Moni joukkueemme käyttää suden ulvontaa osana SV! -huutoa, SV uuuuuuuu. Olen toiminut mm. meidän tapahtumissa musiikista vastaavana nimellä DJ Susinen.

Valmennuksessa olen käyttänyt varsinkin tuota hyötyjen kohtaa kaksi (2), roolileilit ja mielikuvaharjoittelu. Harjoituksissa ja peleissä olen käyttänyt susi tai susilauma mielikuvaa kuvaamaan saalistusta. Halutaan saalistaa pallo meidän joukkueelle. Olen huomannut tämän auttavan pelaajia keskittymään ja yrittämään kovemmin. Jos Pelitapa lasten jalkapallossa kiinnostaa tai herättää tunteita, niin siitä voi lukea toisessa artikkelissani Taktiikka lasten jalkapallossa

Muutama vuosi takaperin otin valmennettavaksi meidän seuran Sibbo-Vargarnan tyttöjen T8 joukkueen. Ensimmäinen tapahtuma johon menin, oli halloween turnaus (kuva yllä). Ensin katselin mitä täällä tapahtuu. Vanhemmat olivat maskeeranneet pelaajat susikasvomaalauksilla. Tytöillä oli myös hännät ja osalla jopa korvat. Hauskaa näytti olevan, eivät menneet siitä pilalle. Päinvastoin, loi pelaajien välille yhteishenkeä ja positiivista ilmapiiriä.

Yhteenveto Therian-ilmiöstä lasten jalkapallossa

Therian-ilmiön tai oikeastaan mielikuvien ja vertauskuvien avulla voi tuoda luovia ja leikillisiä elementtejä lasten jalkapalloon, mikä voi tukea fyysistä, henkistä ja sosiaalista kehittymistä. Tämän hyödyntäminen vaatii kuitenkin ymmärrystä, jotta vältetään mahdolliset haitat, kuten keskittymisen herpaantuminen tai kiusaaminen.

Onhan meillä koripallossa susijengi ja jääkiekossa leijonat. Näissäkin yhteyksissä on varmaan ulvottu ja karjuttu. Miksi ei siis lapsille sallittaisi samanlaisia mielikuvia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *